I Tankerska plovidba ide u utrku za kupnju Jadroplova

Autor: Jadranka Dozan , 17. ožujak 2014. u 22:00
Nel Plavetić/PIXSELL

Nagađa se da je među kandidatima i jedno ime s Bliskog istoka.

U skladu s prijedlogom odluke zbog koje je i sazvana izvaredna skupština Tankerske plovidbe, dioničari te brodarske kompanije u ponedjeljak su i potvrdili plan povlačenja njezinih dionica sa Zagrebačke burze.

Odluka je, kako su izvijestili Burzu, usvojena većinom većom od devet desetina danih glasova. Kako unatoč protuprijedlogu jednog dioničara oko izglasavanja očito nije bilo neizvjesnosti, na kraju je zanimljivija vijest s te skupštine bila najava predsjednika (i jedinog člana) Uprave Tankerske Marija Pavića da će zadarski brodar javiti na natječaj za splitski Jadroplov.  Prvi krug natječaja za prodaju splitske brodarske kompanije Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) raspisao je potkraj veljače, a jednomjesečni rok za iskazivanje interesa kroz neobvezujuće ponude istječe 26. ožujka. Čelnik Tankerske valjda je procijenio da namjere kompanije može nesmetano obznaniti zbog činjenice da je posrijedi tek prvi krug i 'neobvezujuća faza', nakon koje će se investitori pozvati na predaju obvezujućih ponuda.

 

225milijuna

kuna trenutna je tržišna vrijednost Jadroplova

Kako bilo, do isteka prvog roka za prijave sudjelovanja u toj privatizaciji CERP-u bi moglo pristići veći broj ponuda. Prema naslužbenim informacijama o dosad iskazanom interesu, bilo na ministarskim instancama ili prema samoj kompaniji, očekuju se najmanje tri kandidature za stjecanje 70-postotnog državnog udjela. Već neko vrijeme tvrdi se da se Ministarstvu gospodarstva u vezi s Jadroplovom dopisom, i to u ime grčkog brodovlasnika Nicosa Tsakosa i njegove Tsakos grupe, obratio Ratko Božić, vlasnik Split Ship Managementa i nekadašnji direktor u Jadroplovu. Grci su navodno zatražili i sastanak s ministrom gospodarstva. U splitskim se poslovnim krugovima, usto, tvrdi da je za tu privatizaciju zanimanje iskazao i jedan njemački investitor, koji je o svojim namjerama izvijestio i vodstvo kompanije.  

Tu, međutim, nije kraj liste potencijalnih interesenata. Neslužbeno se čuje da je u igri i jedna izraelska brodarska kompanija koja se, poput Grka, oslanja na lokalnog stručnjaka. Ako je pak suditi prema glasinama, među kandidatima bi se moglo naći i jedno ime s Bliskog istoka. Kako se bliži istek roka za 'kupnju ulaznice' za natječaj, brzo će se otkloniti i dvojbe. No, već s prošlomjesečnim najavama dionica kompanije je osjetno porasla. Uoči objave raspisivanja natječaja cijena joj je bila na 90 kuna, a sad je na 137 kn, što je porast veći od 50 posto u nepunih mjesec dana. Najviša cijena koju je u tom razdoblju dionica postigla bila je 145 kuna, a ne tim razinama posljednji je put bila sredinom 2011. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

tankerska nema za plaće a ide kupovati jadroplov?

ovo ima samo kod nas. a da odu pitati hbor da im odobri kao šegonu neki drugarski.

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/271542/Uprava-Tankerske-plovidbe-podnijela-ostavku.html

Najiskrenije čestitke Tankerskoj plovidbi zbog povlačenja sa Zse.
Svaka čast Gospodo, dao Bog da vam u poslovanju ruže cvale jer ste
to i zaslužili.
Srdačan pozdrav
Vaš vjerni paranormal

ovo je običan providni pokušaj dizanja cijene dionice na burzi [emo_palacd][emo_palacd][emo_palacd]

New Report

Close