Hrvatskim tvrtkama prilika za proboj u Euroaziju

Autor: Marko Biočina , 03. listopad 2014. u 11:52
Predsjednik savjeta Foruma je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić/Duško Marušić/PIXSELL

Nakon Zagreba vode tvrtke u Bjelorusiju.

U Hrvatskoj od sredine prošle godine funkcionira Rusko-hrvatski forum, interesna poduzetnička udruga posvećena razvoju i unaprijeđenju poslovnih odnosa između ovdašnjih gospodarstvenika i poduzetnika iz Rusije, te država članica Euroazijske unije.

Nakon prve konferencije održane u svibnju u Zagrebu na kojem je nazočilo 200-tinjak uzvanika – među brojnim hrvatskim poduzetnicima i 40-ak uglednih gostiju iz Rusije – Forum početkom studenog organizira nove susrete namijenjene jačanju gospodarskih veza, ovaj put u bjeloruskom gradu Brestu. Radi se o gradu na samoj granici Bjelorusije i Poljske kojeg se zbog takve zemljopisne pozicije smatra i vratima Euroazijske carinske unije, a u Forumu smatraju kako se zbog toga radi o regiji koja hrvatskim tvrtkama može biti odskočna daska za poslovanje na tržištu Unije koje obuhvaća više od 200 milijuna stanovnika.

"Konferenciju organiziramo u suradnji s gospodarskom komorom Bresta i svakom zainteresiranom poduzetniku pokušat ćemo naći adekvatne sugovornike. Moram reći kako bjeloruska ekonomija nudi brojne prilike za strane kompanije. Oko 80% tamošnjih tvrtki je u državnom vlasništvu i zainteresirane su za projekte javno-privatnog partnerstva. Hrvatske tvrtke još uvijek imaju dobre povijesne reference na području Ruske Federacije i cijele Euroazijske unije, a Brest je najbliža točka ulaza na to tržište. Vrlo je važno to što imamo institucionalnu podršku, s bjeloruske strane očekujemo visoke državne izaslanike, a možda i dolazak samog predsjednika države", kaže predsjenik Skupštine Foruma Vladimir Mrčela.

Inače, na svojoj prvoj konferenciji Forum je uspio organizirati cijeli niz poslovnih kontakata na najvišoj razini, među ostalima, Zagreb su u svibnju posjetili i predsjednik Asocijacije ruskih banaka Garegin Ašotovič Tosunjan, načelnik razvoja integracija u Euroazijskoj ekonomskoj komisiji Anton Valerjević Azarov i zamjenik gradonačelnika grada Irkutska Igor Borisov. Iako je forum dobrovoljno udruženje gospodarstvenika, valja napomenuti kako uživa i podršku državno/političkih institucija. Predsjednik društveno-gospodarskog savjeta Foruma je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, dok s ruske strane jedan od osnivača udruge i ekonomski svajetnik ruske ambasade u Hrvatskoj Georgij Mirzojan. Forum trenutno ima više od 150 članova. Svi gospodarstvenici zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu u Brestu trebaju se prijaviti do 15. listopada, a sve potrebne informacije mogu naći na www.r-h-forum.org.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Pa kad je on nekom pomogao?drugi kradu da se njegove kampanje financiraju.dovoljno se sjetiti afere DONA kad je Klarić opljačkao mnoge, sad je to isto napravila njegova kćer Tatjana Klarić Jurković da se namire Mesićeve kampanje i pranje love


Messich dominira, ali hrvatski je jal nezaustavljiv.

Da je pravde i pravosudja Stevo bi dozivotno bio u baibokani!

Messich dominira, ali hrvatski je jal nezaustavljiv.

ma kud se gura ovaj jazavac mesić. godinam on serucka o nekim poslovima od libije do pakistana, a nije u stanju svojoj ingri srediti da sazidaju neki kokošinjac u alžiru.

New Report

Close