Hrvatski vinari dogovorili prve isporuke za Kinu

Autor: Objava za medije , 11. lipanj 2014. u 13:01
Press foto

Od 8. od 11. lipnja u gradu Ningbou na jugoistoku Kine održava se Kineski međunarodni sajam proizvoda svakodnevne potrošnje.

Od 8. od 11. lipnja u gradu Ningbou na jugoistoku Kine održava se Kineski međunarodni sajam proizvoda svakodnevne potrošnje (China International Daily Consumption Products Exhibition – CICGF) na kojem su ove godine svoje proizvode predstavile i hrvatske tvrtke, a značajan su uspjeh ostvarili hrvatski vinari dogovorivši prve isporuke vina za Kinu, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Gospodin Dumančić, vlasnik Erdutskih vinograda, koji je i osobno bio nazočan na sajmu, zahvalio je na uspješnoj prezentaciji hrvatskih vinara: „Ovo je dalek put, Kina je zahtjevno tržište, ali upornost nam se isplatila. Zahvaljujući trudu i zalaganju HGK, hrvatski vinari imali su odličnu priliku stupiti u kontakt s poslovnim ljudima iz regije i ljudima iz rukovodstva državnih struktura. Očekujemo da će se suradnja i dalje razvijati te pozivamo i ostale hrvatske tvrtke da nastupe na kineskom tržištu.“     

Četvrti po veličini sajam uvoza i izvoza koji se tradicionalno u lipnju održava u organizaciji Ministarstva trgovine NR Kine i lokalne Vlade pokrajine Zhejiang u gradu Ningbou, jednoj od najvećih luka u Kini, i ove je godine privukao brojne izlagače i posjetitelje iz cijeloga svijeta. Tijekom ovogodišnjeg sajma u zasebnom paviljonu organiziran je izložbeni prostor namijenjen isključivo predstavljanju zemalja Istočne i Srednje Europe pod nazivom Central and Eastern European Countries’ Products Expo 2014 radi lakšeg povezivanja kineskih tvrtki s tvrtkama zemalja Srednje i Istočne Europe te poboljšanja dosadašnje suradnje s tržištima spomenute regije i smanjenja razlika u omjeru  trgovinske razmjene s Kinom.

Na ovogodišnjem je sajmu veliko zanimanje pokazano za hrvatske prehrambene proizvode te vina. Predstavljene su sorte slavonskih, istarskih i dalmatinskih vinarija, a prisutni su hrvatski vinari, uz sudjelovanje na sajmu, posjetili i Ningbo bescarinsku zonu te održali sastanak s članovima uprave zone. U povodu proslave druge godine poslovanja Hrvatskog paviljona, tvrtke koja promovira i prodaje hrvatske proizvode u Ningbo bescarinskoj zoni, g. Wang, direktor zone, izrazio je svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te zaželio još uspješniju buduću suradnju.   

Narodna Republika Kina ima značajan interes za gospodarsku suradnju sa Srednjom i Istočnom Europom te je pokrenula niz inicijativa kako bi poboljšala dosadašnju suradnju sa zemljama iz navedene regije. Tako je uz održavanje ovogodišnjeg sajma organizirala i održavanje Konferencije o promicanju trgovine između NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe na razini ministara gospodarstava spomenutih europskih zemalja te Investicijski forum na kojem su zemlje sudionice imale priliku predstaviti svoje investicijske projekte i mogućnosti suradnje. 

Održana je i poslovna konferencija na razini komora Srednje i Istočne Europe – 2014 China (Ningbo) – CEEC Business Conference of Chambers of Commerce, na kojoj je sudjelovala i Hrvatska gospodarska komora koja je tom prilikom potpisala Sporazum o suradnji komora 16 zemalja Srednje i Istočne Europe s Kineskim vijećem za promicanje trgovine grada Ningboa (China Council for Promotion of International trade CCPIT Ningbo Sub-council). 

Komentirajte prvi

New Report

Close