Hrvatska će se protiv utaje poreza boriti nagradnim igrama, Kinezi to rade već 10 godina!

Autor: Marija Crnjak , 17. siječanj 2013. u 10:58
Rumunji i Japanci još važu hoće li uvesti lutriju

U Kini se može osvojiti nagrada od 75 do 8000 dolara.

Nagradnu igru kao alat protiv utaje poreza sličnu onoj kakvu najavljuje hrvatska Porezna uprava, već više od deset godina primijenjuje Kina, a o sličnoj mjeri protiv utaje poreza upravo razmišljaju Rumunji.

Za sad je poznato da će građani Hrvatske moći prikupljati dvadeset računa i u veljači poslati ih poreznicima na provjeru, te na taj način sudjelovati u nagradnoj igri za osvajanje novčane nagrade: od 20 tisuća, 15 tisuća ili 10 tisuća kuna. No kako u Ministarstvu financija, još uvijek nisu definirali pravila igre, što nam je potvrdio glasnogovornik Porezne uprave Marko Nenadić, nije poznato hoće li se Hrvatska ugledati na Kineze koji potiču građane tek na to da uzimanju i kontroliraju svoje račune, ili će se nagrađivati samo 'cinkeri' koji prokazuju prekršitelje, kako se to u javnosti nagađa. Poreznu lutriju Kina je uvela prije petnaestak godina, zbog ogromnog problema s utajama poreza među subjektima koji su radili s gotovinom, a to je većina kineskog gospodarstva.

Kina je tad na utaji poreza godišnje gubila 158 milijuna dolara. Lutrija funkcionira tako da svaki kupac na blagajni uz račun dobiva i listić ekspresne lutrije, s tim da se račun odmah fiskalizira. Radi se o strugalicama koje kupcima na licu mjesta pokazuju jesu li osvojili nagradu od 75 dolara do 8 tisuće dolara. Do 2002. godine sustav se primijenjivao u 80 najvećih kineskih gradova i prema tvrdnjama lokalnih medija pokazao se isplativ, zbog čega su o lutriji navodno počele razmišljati i druge azijske zemlje, uključujući i Japan. Nagradnu igru kao mjeru uvođenja fiskalne discipline ovih je dana kao mogućnost spomenula rumunjska udruga malog i srednjeg poduzetništva, spomenuvši za primjer Kinu i Hong Kong, ali i Hrvatsku koja o tome razmišlja. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Šta nije svrsishodnije da se svakom građanu koji prijavi dobiveni račun, a koji nije fiskaliziran isplati određen iznos, država će ionako na temelju tog računa naplatiti puno veću kaznu od prekršitelja. Ove nagradne igre mi nemaju smisla, ako te izvuku… Ovako će puno više građana pregledavati da li su dobiveni računi i fiskalizirani.
Sad se nameće jedno drugo pitanje: šta su porezni inspektori do sad radili, mislim da se imao uvid koliki su promet do sada prijavljivali raznorazni ugostitelji, ako prijavi dnevni promet od par sto kuna, nameće se pitanje, kako je uspjevao opstati, platiti robu, radnike, režije.
Gdje su i šta su inspektori radili do sada?
Uvedite fiskalizaciju i Crkvi, neka se zna koliko novaca zaprime, zašto bi to bila tajna?

malo je mutna slika, ali najbitniji detalj sličnosti je vidljiv, čak sam pomislio da je to Linić sačuvao neki stari pečat, kruha i igara za narod, bit će stanova po svjetskim metropolama[emo_plazi]

New Report

Close