Građevina tone sve dublje, radova 8,6% manje

Autor: Darko Bičak , 25. srpanj 2013. u 09:55
Na novogradnjama prepolovljeni radni sati/PIXSELL

U svibnju je bilo 16,9% manje građevinskih aktivnosti na zgradama nego u istom mjesecu lani.

U Hrvatskoj je u svibnju ove godine zabilježen daljniji pad građevinskih radova za 8,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku.

Štoviše, indeksi pokazuju i pad građevinskih radova u svibnju u odnosu na travanj za 1,3 posto, što iznenađuje s obzirom na to da je riječ o vrhuncu sezone za taj sektor. Zabilježen je i pad ukupnih građevinskih aktivnosti, ponajprije na zgradama, u odnosu na prošlu godinu. Statistika tako bilježi 16,9 posto manje građevinskih aktivnosti, dok na ostalim građevinama nema ozbiljnijih promjena. U svibnju je na novogradnjama odrađeno 52 posto radnih sati, a na ostalim radovima 48 posto. Koliko ti podaci zabrinjavaju, govori i podatak da građevinski sektor u Hrvatskoj čini bitan dio gospodarstva: u pretkriznoj 2008. ukupan je udio građevine u BDP-u dosegnuo 8,2 posto, dok se od 2005. održavao na razinama iznad 7,5 posto.

Kako stoji u nedavnoj analizi Raiffeisen banke, u posljednje dvije godine zamjetan je pad udjela građevine u BDP-u, a u protekloj je godini dotakao razinu od 6,1 posto. Naime, usporavanje te u konačnici pad gospodarstva pridonili su i padu aktivnosti građevinskoga sektora. Posljedica izostanka većih investicija i velika pada potražnje za nekretninama jest ponuda nekretnina na tržištu daleko iznad razine potražnje. Promatrajući kratkoročne pokazatelje koji prate aktivnost građevine, poput obujma građevinskih radova i broja izdanih odobrenja za građenje, u RBA očekuju još jednu sušnu godinu za građevinu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Porezna uprava objavila da se dnevno prodaju dva stana u Hrvatskoj!!!!![emo_zloban]
To je jedina istina o građevini u Hrvata!!!!

New Report

Close