Gase, pripajaju, sjeckaju i agencije koje su lani osnivali

Autor: Marija Brnić , 02. lipanj 2013. u 22:00
Državni ured za upravljanje državnom imovinom, kojeg vodi Mladen Pejnović, mogao bi "progutati" AUDIO/Robert Anić/pixsell

Vlada ide u reorganizaciju sustava upravljanja državnom imovinom, a u pozadini se vodi borba između Branka Grčića i Mladena Pejnovića za što veći utjecaj u Banskim dvorima.

Skori odlazak iz Banskih dvora Nevena Mimice na novu dužnost u Bruxelles remeti odnose unutar Kukuriku koalicije. Osim odluke o tome tko će preuzeti njegovu poziciju potpredsjednika za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, još intenzivnije se razmatra preslagivanje međustranačkih odnosa u područjima koja su bila pod Mimičinom ingerencijom.

Najviše do izražaja to dolazi u slučaju Agencije za upravljanje državnom imovinom, kojoj se najavljuje čak i gašenje, tek dvije godine od njena osnutka. Na čelu AUDI-a je ravnatelj Erik Mohorović, inače nekadašnji šef Mimičinog kabineta u mandatu Račanove vlade. Sam Mimica je predsjednik Upravnog vijeća Agencije, a ovisno o tomu koga premijer Zoran Milanović predloži kao nasljednika na poziciji Mimice, razvijat će se i mogući scenariji koji se pripremaju za AUDIO. Najglasnije su najave kako će se gasiti, odnosno pripojiti Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), na čijem je čelu Mladen Pejnović, čovjek od velikog premijerova povjerenja. Pejnović je bio i u opciji za Mimičinog nasljednika u Vladi, no HNS se tomu žestoko usprotivio. Neslužbeno se, pak, čuje i to da su za AUDIO otvorene opcije 'sjeckanja' na više organizacijskih jedinica i to po vrsti portfelja, primjerice na agenciju za restrukturiranje ili za upravljanje rezidencijalnim portfeljem.

Iz same Vlade potvrđeno nam je da su točne informacije da se priprema reorganizacija sustava upravljanja državnom imovinom. "Vode se ozbiljni razgovori u Vladi o restrukturiranju i transformaciji institucija za upravljanje državnom imovinom s ciljem povećanja efikasnosti, ali odluka o samom modelu još nije donijeta, još je otvoreno pitanje hoće li se to realizirati kroz podjelu poslova ili spajanje Agencije i Ureda", poručuju iz Vlade u kojoj glavnu riječ oko ovog pitanja, pak, ima potpredsjednik Branko Grčić. U posljednje vrijeme Grčić je otvoreno iskazivao nezadovoljstvo radom AUDI-a i zauzeo se za njegovo gašenje, no veliko je pitanje koliko je to i izvedivo. Razlozi su tehničke naravi, budući da je DUUDI tijelo državne uprave, a AUDIO je bitno fleksibilniji sustav i pogodniji za upravljanje imovinom. No, pitanje je i pravne provedivosti gašenja Agencije  i prijenosa imovine na DUUDI. Sam AUDIO još uvijek nije riješio probleme pravnog sljedništva ugašenog Fonda za privatizaciju, te bi takve predmete trebao prenositi na novog pravnog nasljednika i stvarati još veći nered. Sličan zaplet kao u Agenciji događa se i u slučaju "Čačićevog" Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, kojega se navodno kani pripojiti Agenciji za investicije i konkurentnost pod objašnjenjem kako je u startu bila pogrešna odluka Vlade razdvojiti kroz institucije privatna i javna ulaganja.

Iz Vlade tek potvrđuju da su i ove dvije institucije na razmatranju, jer je intencija učiniti ih snažnijim u poboljšanju investisticijske klime.  Promjene čekaju i Državni ured za trgovinsku politiku, koji je dosad bio pod ingerencijom potpredsjednika Mimice, a uskoro treba prijeći pod Ministarstvo vanjskih poslova. No, čini se da ga čekaju i manje ovlasti, odnosno prioritet mu više neće biti gospodarski odnosi, već usvajanje i praćenje normativnog okvira i ugovora EU s drugim državama. Transformacije koje slijede u ovim institucijama će reflektirati i odnose snaga u Vladi. Prvi test bit će novi zakon o upravljanju državnom imovinom, čiji bi nacrt u javnu raspravu trebao doći tijekom lipnja. Formalno se zakon donosi radi provedbe Strategije upravljanja državnom imovinom, o kojoj bi Sabor trebao raspravljati ovog tjedna, no zapravo će se kroz novi zakon postaviti novi institucionalni okvir. 

Ravnatelj CEI-a:

'Ne odlazim u Petrokemiju'

"Nije mi nuđeno da preuzmem vođenje kutinske Petrokemije", kazao nam je Dragan Marčinko, ravnatelj CEI-a, opovrgavajući napise po kojima se on već priprema za novu poziciju nakon gašenja CEI-a. Ostaje, kaže, na čelu CEI-a, a o trenutnom i budućem statusu dovoljno po njemu govori da je u ožujku NO usvojio Plan i program rada CEI-a za 2013., a Vlada je imenovala CEI za stručno i operativno tijelo u Radnoj skupini za javne investicije, voditelja Projekta objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture, te kao Nacionalno koordinacijsko tijelo za provedbu energetske učinkovitosti. Upravo smo, kaže Marčinko, objavili poziv za javno nadmetanje na JPP projektu bolnice Popovača vrijedan 16,5 milijuna eura, a u pripremi su i drugi veliki kapitalni projekti u kojima je Vlada inicijator, a CEI provedbeno ili koordinacijsko tijelo.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Izgleda da se pocelo traziti izgovore da se ne napravi nista.
Broj jaslicara (dobro placenih) ce se povecati, nece napraviti nista. I prodje mandat.
Izgleda da sada puni mandat postaje cilj.

Ako je zaista točno da se ova dvojca bore za prevlast onda je to dno dna vlade.
Gspodarstvo grca a ovi se prepucavaju čiji je duži …

Hvala , ali to nam svima neće biti od pomoći .

Nema nama pomoći prije izbora .

Ni govora .
Držajne Jasle su nepresušan El Dorado .
Ako nema love dignu kredit .
Ako je kamata visoka , nije ih briga , neće ju oni vračati .

Aj da i ja tebi jednu 100-ku dam

New Report

Close