Nakon ulaska u Europsku uniju Novogradiščanin Mario Tworek svoj domaći slavonski kulen za tržište proizvodi u skladu s izmijenjenom zakonskom regulativom i pravilnikom o proizvodnji hrane životinjskog podrijetla. Morao je uložiti puno truda i sredstava da bi ispoštovao stroge propise kojima je, među ostalim, predviđeno da na svom OPG-u mora imati i 17 propisno odvojenih prostorija.
Uspio je jer se počeo davno pripremati, znajući da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja svi proizvođači na nacionalnoj razini moraju registrirati i zaštititi svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode oznakama zemljopisnog podrijetla. "Nije bilo lako ispuniti sve zahtjeve, ali ipak sam zadovoljan jer je došlo do pozitivnog pomaka u proizvodnji koja je sada puno jednostavnija i izvodi se u higijenski kvalitetnijim uvjetima. Uz pomoć strojeva mogu proizvoditi veće količine u istom vremenskom razdoblju", kaže Tworek.
Proizvodnju suhomesnatih proizvoda Tworek je prije 17 godina pretvorio u obiteljski posao, iako je za njega to još uvijek hobi. Postupku osuvremenjivanja proizvodnje pridonijela je i potpora iz mjere 6 Ministarstva poljoprivrede iz 2009. U posljednjih nekoliko godina sa svojom udrugom Slavonski domaći kulen-kulin vodi bitku s EU koja osporava njihovo stajalište da izvorni slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji. "Zaštitili smo slavonski kulen po svim kriterijima, ali ne može dobiti titulu izvornog jer nemamo izvornu pasminu", ističe Tworek.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu