Čak 5771 mala trgovina propala od 2008., 20.000 radnika na cestu

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 04. prosinac 2014. u 15:15
Thinkstock

Iako su male trgovine i turistički adut i nužnost za ruralna područja, čak 4000 naselja nema trgovine, upozorava Boris Vukelić (HOK).

Od početka krize 2008. godine do danas u Hrvatskoj je zatvoren 5771 trgovački obrt, u kojemu je bez posla ostalo između 15.000 i 20.000 radnika, rekao je predsjednik Ceha trgovine Boris Vukelić na devetom susretu trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Od 17.403 trgovačka obrta, koliko ih je bilo 2008., danas ih je 30 posto manje, 11.632, istaknuo je Vukelić naglasivši kako se taj trend nastavlja, pa se mali trgovci nikad neće oporaviti.

I stalna promjena zakonskih propisa ozbiljno ugrožava njihovo poslovanje. Samo na ispunjavanje poreznih obveza troše više od 26 radnih dana u godini te bi ih se moralo pozitivno diskriminirati kroz umanjenje tih administrativnih birokratskih zadataka.

“Male trgovine danas su potreba – i turistički aduti i nužnost za ruralna područja u kojima uglavnom živi starije stanovništvo. No, čak 4000 naselja u Hrvatskoj danas nema trgovine, dok grad Zagreb s druge strane ima i tri puta više trgovačkih kvadrata po stanovniku od Beča, a dvostruko manju kupovnu moć”, kaže Vukelić. Prosječna potrošačka košarica u maloj trgovini ne kreće se pak više od 25 kuna po jednoj kupnji jer Hrvat na hranu troši 34 posto primanja, dok je prosjek EU 16 posto. No, namjeravaju li opstati, trgovci moraju ulagati u svoje objekte i znanje, udruživati se i specijalizirati.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec upozorava na to kako zakoni nisu prilagođeni stvarnom životu, pa se teško provode, a i predugo se čeka na dobre poteze Vlade, kao što je, primjerice, povećanje cenzusa za PDV. “Problem trgovaca je što su uvijek između čekića i nakovnja, oni su krivci za sve, a istodobno Vlada ne razmišlja da trgovci drže socijalni mir jer često davanjem na dug, primjerice, nekom umirovljeniku ili onome tko je na zavodu za zapošljavanje, zadržavaju taj socijalni mir”, rekao je Ranogajec.

Jučerašnji skup u HOK-u protekao je bez visokih gostiju iz političkog života. Možda i zato jer su upozoreni kako na skupu neće biti protokolarnih govora, našalio se Vukelić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Viewer,

Vaš komentar me podsjeća na čuvenu primjedbu A.G. Matoša “Hrvati uvijek plaču i kukaju nad svojom sudbinom i uvijek su im drugi krivi za njihove poraze i neuspjehe”. Da s kolektivim shvaćanjima dijela populacije ovog naroda nešto nije u redu svjedoči i Rafinerija Sisak, odnosno bijeg hrvatskog dijela članova uprave sa sastanka kako se ne bi mogla donijeti odluka o njenom zatvaranju. Najčudnije od svega, oni su za taj svoj čin još dobli – pohvale(?!?!?!?!?!). Tako ih je mnistar Vrdoljak pohvalio da dobro rade svoj posao, a voditeljica “Poslovne zone” je primijetila kako je taj njihov potez izazvao – simpatije javnosti(?!?!?!)

Ili ova histerija oko Šešelja. Predsjednik Josipović javno hvali Plenkovića i Piculu zbog angažmana na deklaraciji EU parlamenta. Kada čovjek gleda našu televiziju dobiva dojam da EU parlament postoji samo radi naših predstavnika i da je rezolucija protiv Šešelja najvažnije čime se EU parlament bavi.

Da čovjek ne povjeruje! No, kako bi rekli Nijamci koji vole citirati Marxa (onog pravog) “Der Schluessel liegt im Mentalitaet”

U ovakvim slucajevima mala mjesta sama igraju vaznu ulogu. Ako imaju neki prostor u svom vlasnistvu, zasto ne ponude besplatno? Mozda cak i subvencioniraju rezijske troskove!? U Njemackoj i Austriji na primjer, imate mala mjesta u kojima je ducan mjesovite robe, koji usput jos obavlja postanske usluge, ima drogerijski dio, cak i bankomat. Najlakse je za sve kriviti nekoga drugog i cekati da drzava rjesava lokalne probleme.


Ajde neka stave da je zatvaranje firme besplatno i ja vam garantiram dfa bi ih se u prvih 30 dana zatvorilo jos 20000

kod zatvaranja tvrtke, pola ide državi, osim ako niste izvukli ranije vrijednost, a državi ponudili stečaj, to je za sada najprofitabilniji oblik poslovanja i priličan broj poduzetnika je uključen, uz pomoć politike

Ajde neka stave da je zatvaranje firme besplatno i ja vam garantiram dfa bi ih se u prvih 30 dana zatvorilo jos 20000

New Report

Close