Bolje zarađuju iako im sezona još uvijek traje tri mjeseca

Autor: Marija Crnjak , 10. svibanj 2013. u 15:08
Hotel Excelsior; Grgo Jelavic/24sata

Hrvatski hoteli u Hrvatskoj su u 2012. godini prosječno ostvarili bruto operativnu dobit od 32,9 posto ukupnog prihoda.

Iako je hrvatski turizam i dalje visoko sezonalan, i po prihodima lani ipak nije premašen turistički rezultat iz 2008. godine, hrvatski hotelijeri uspjeli su povećati profitabilnost i optimizam za poslovanje u ovoj godini. Također, iako hoteli u ostalim Mediteranskim zemljama i dalje imaju bolju popunjenost, odnosno dulju sezonu, hrvatski hoteli u prošloj su godini ostvarili najveći rast cijena u odnosu na ostatak Mediterana, pokazuju istraživanja konzultantske kuće Horwath HTL.

Pokazalo se tako da je kriza najviše pogodila prihode hotelijerstva u Hrvatskoj u 2009. godini, nakon čega slijedi postupni oporavak uz rast prihoda po sobi. Ipak, u 2012. godini s ostvarenih prosječnih 17,9 tisuća eura prihoda po sobi, još uvijek nije dostignut rezultat iz 2008. od 18,3 tisuća eura po sobi.

Hrvatski hoteli u Hrvatskoj su u 2012. godini prosječno ostvarili bruto operativnu dobit od 32,9 posto ukupnog prihoda, što je 5 posto više nego u 2011., no ipak ne prati rast prihoda, zbog rasta troškova poslovanja (namirnica i energija). Dobit prije oporezivanja međutim (dobivena kad se od bruto operativne dobiti odbiju kamate, amortizacija i ostali fiksni troškovi), u prvih devet mjeseci prošle godinje iznosila je bila je 15% ukupnog prihoda i bila za čak 66 posto veća nego u 2011.

Najprofitabilnije poslovanje imali su hoteli u Južnoj Dalmaciji i Zagrebu, Slijede sjeverna i srednja Dalmacije te Istra, a Kvarner i unutrašnjost se nalaze na začelju po razini dobiti po sobi. Nadalje, hoteli s 5 zvjezdica ostvaruju 49 posto veći prosječni prihod po sobi od hotela sa 4 zvjezdice, a ovi pak 69 posto više od hotela s tri zvjezdice. Razlike u prosječnoj operativnoj dobiti po sobi između kategorija ne prate razlike u prihodu. Tako hoteli s 5 zvjezdica ostvaruju 17 posto višu prosječnu operativnu dobit po sobi od hotela sa 4 zvjezdice, a hoteli sa 4 zvjezdice čak 59 posto višu dobit po sobi od hotela s tri zvjezdice.

Statistika pokazuje da je u zadnjih deset godina prosječna cijena u hrvatskim hotelima porasla s 47 eura na skoro 80 eura.

"Uspoređujući rezultate hotela u Hrvatskoj s mediteranskim okruženjem, vidljivo je da se prosječni dnevni prihod po sobi hotela u Hrvatskoj nalazi ispod prosjeka mediteranskih zemalja, međutim opaža se da su hoteli u Hrvatskoj u 2012. u odnosu na prethodnu godinu ostvarili znatno viši rast cijena od hotela u ostalim mediteranskim zemljama", ustvrdila je Sanja Čižmar, starija partnerica u Horwath HTL. Čižmar pojašnjava da je rast prihoda tijekom posljednjih godina uglavnom posljedica rasta neto ostvarenih cijena, kroz veću orijentaciju na direktne kanale prodaje (online), s manjim maržama, pa hotelsko-ugostiteljskim poduzećima ostaje više prihoda. Također, hotelijeri sve više primijenjuju aktivno upravljanje prihodima kroz praćenje cijena konkurencije i prilagodbu vlastitih cijena ovisno o prognozama zauzetosti kapaciteta, pa i na toj osnovi neto ostvarene cijene rastu, uz minimalan porast objavljenih cijena.

Također, pokazalo se da su hotelijeri u Hrvatskoj optimističniji u pogledu prognoza i očekivanja kretanja hotelskog tržišta od svojih kolega u ostalim zemljama Jugoistočne Europe. Optimizam hotelijera u Hrvatskoj se početkom 2013. godine znatno povećao u odnosu na početak prethodne godine, kad nije bio na zavidnim razinama.

Hrvatski hotelijeri sa svojim optimizmom značajno odskaču i od prosjeka Europe, koja je najpesimističnija regija od svih svjetskih regija u pogledu poslovnih očekivanja za 2013. godinu. Hotelijeri u Europi očekuju da će hotelski prihodi u 2013. godini biti isti kao lanjski, uz mogućnost blagih pozitivnih promjena, te smatraju da će im u poslu najviše smetati stagnacija globalnog i lokalnog gospodarstva, kretanja na dioničkim tržištima te promjene valutnih tečajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close