Kraš je dobra firma ali sa žestokom konkurencijom i domaćom i stranom i Lidlom pogotovo..mogao bi zato stagnirati. Tesko je razaznati razloge ulaganja..bolje da su uložili u modernizaciju svojeg..imaju i PPK Karlovac..probao sam njihovu pastetu jako loša. U mesu je isto žestoka konkurentnost pogotovo nakon masivnih ulaganja Agrokora u PiK Vrbovec….
Kraš je dobra firma ali sa žestokom konkurencijom i domaćom i stranom i Lidlom pogotovo..mogao bi zato stagnirati. Tesko je razaznati razloge ulaganja..bolje da su uložili u modernizaciju svojeg..imaju i PPK Karlovac..probao sam njihovu pastetu jako loša. U mesu je isto žestoka konkurentnost pogotovo nakon masivnih ulaganja Agrokora u PiK Vrbovec….
Najbolje da ulazu u gradnju velikih zrakoplova. Tamo je konkurencija slaba, samo dvije firme.
Konkurencija je svugdje. Tamo gdje je nama jako je tesko uci.
Mozda ce neko preuzeti Kras pa ulazu
I onda su to dojavili braci Pivac. Prije bi to znali Nadan i slicni. Uvijek postoji mogucnost. Jednog dana ce ih netko preuzeti, ali pitanje je koliko je daleko taj dan.
Kras je ok firma sa solidnim portfeljom proizvoda i u prilicno defanzivnoj industriji. Hrvatska prehrambeno preradjivacka industrija nije tehnoloski zaostala za EU konkurencijom, a imaju jeftiniju radnu snagu. Najveci problem je ustvari politicka i ekonomska nestabilnost u zemlji. Rastuci broj budgetskih ovisnika treba nove poreze iz kojih ce se isplacivati mirovine, place i benificije.
dok je marica živa .kraš se neće prodati.oni kontroliraju preko 50% ,inače bi se kraš već prodao. s obzirom da im je market cap 600 milja kuna,nije loša prilika ,p/s im je isto ok,0,6 ali P/E od 533 je legendaran.milijardu prihoda a milijun dobiti,vidi se da se tunelari na sve načine i skriva dobit..
mislim da postoji neki link,neka zajednička nabava,recimo šećera koji oboje koriste na veliko u proizvodnjama ili pivci igraju trojanskog konja za nekoga,možda agrokor kao rezervu ako todorić bude morao prodati ledo da financira merkator.
Twixer, ulaskom u EU procjenjuje se da će u mesnopreradjivackoj industriji u RH opstati 3-4 firme,..o tome je govorio i Čobanković dok je bio ministar. Logičnije bi onda bilo da novac ulazu u svoju branšu pogotovo jer im negdje trebaju ulaganja,naveo sam primjer ocajne pastete. Kraš svake godine isplaćuje dividendu i možda je i to jedan od razloga ulaganja. Kraš ima nekoliko jako dobrih i poznatih proizvoda Bajodera,domaćica ali i i hrpu prosječnih i skupih kao čokolade gdje čak zakidaju i na gramazi tako da njima prihodi neće rasti a da ne govorim o problemu izlaska iz Cefte što će i njih itekako dohvatiti iako u Prijedoru imaju neku malu tvornicu.
Btw, čini mi se da se Hrvatske firme uopće nisu spremile na udar koji će nastati izlaskom iz cefte…hrv proizvodi ionako nisu ni sad jeftini u zemljama JI europe pa kad poskupe 40% bit će to jako teško za prodati…
Puno jeftinije i isplativije bi im bilo da kupe Mesnu industriju Vajda (MIVA-R-A). To je tvrtka koja je nedavno proslavila 100 godina postojanja, nakon pretvorbe nikad nije zabilježila gubitak međutim nema viziju razvoja, prihodi stagniraju zadnjih nekoliko godina i zreli su za preuzimanje. Direktor ne želi da se dionicama trguje na burzi, samo zadržana dobit po dionici iznosi 575 kuna a ako netko od radnika želi prodati trezoru onda može dobiti tek 270 kn za dionicu. Dividenda se nije isplaćivala prošle godine a neće niti ove, zato je nezadovoljstvo radnika-malih dioničara sve veće i to je prilika da se za male novce (cca 10 miljuna kuna) stekne većinski udio u tvrtki koja vrijedi najmanje 90 milijuna kuna.
A šta bi s Vajdom? Pa imaju već dvije mesne industrije u Vrgorcu i PPK u Karlovcu. Objedinjenim prihodima su odmah iza PiK Vrbovca. Pitanje je što će uopće biti s tim manjim mesnim industrijama..Vajda,Ivanec…PiK Vrbovec već sad drži 50% tržišta mesa tako da su manje industrije u velikim problemima..Gavrilović čak najavljuje velika otpuštanja. Neke industrije kao npr u Bjelovaru,Krizevcanka,Gusti…su već i zatvorene a i Podravka zatvara dijelove proizvodnje,klaonicu su već zatvorili u Danici…ne mogu oni pratit ulaganja.Agrokor je od 2005 uložio milijardu kuna u modernizaciju PiK Vrbovca!!!
Zašto bi netko stajao iza ovoga? Riječ je o ukupnom ulaganju od 60 mil kuna što njima i nije neka cifra. Braća Pivac nisu medijski eksponirani ali riječ je o jednoj od najbogatijih obitelji u RH koja u svom portfelju ima MI Pivac,Dalmesso,PPK Karlovac,hotele u Makarskoj…možda i.još toga ali ovo sam siguran da imaju. Kao da je njima bio problem doći do 10% Kraša a dionice već kupuju godinama…