“Vani smo Mercedes, a ovdje nam se rugaju”: Svoje proizvode izvoze u Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku te u zemlje Dalekog istoka

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2017. u 10:45
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Bili su najpoznatiji po proizvodnji radioaparata, gramofona i televizora.

Nekada je ovaj zagrebački div, utemeljen 1948. godine, zapošljavao na tisuće radnika.

Bili su najpoznatiji po proizvodnji radioaparata, gramofona i televizora. A onda su prije tri, četiri godine, kako kažu, nasilno gurani u stečaj. No radnici tvrtke RIZ Odašiljači, čije se sjedište nalazi na atraktivnoj lokaciji u blizini maksimirske šume, nisu se dali. Točno u to vrijeme počeli su raditi još više.

Kako piše Večernji list, sada orijentirani na proizvodnju odašiljača i brojila, postali su najveći izvoznik iz Hrvatske u Južnu Koreju. Svoje proizvode izvoze i u Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku te u zemlje Dalekog istoka, a u međuvremenu su postali jedna od najboljih tvrtki na svjetskom tržištu. I još su uza sve to vratili veći dio dugova koje su nagomilali njihovi prethodnici.

– Nas posljednjih dvjesto Mohikanaca plaćamo redovito komunalije jednako kao i onda kada su u Božidarevićevoj radile tisuće zaposlenih. No nemamo podršku države, a ni Grada. Vani smo Mercedes, a ovdje nam se rugaju – kaže direktor RIZ Odašiljača Stjepan Planinić dodajući da su samo prošle godine u državni proračun uplatili 40 milijuna kuna. Prije Božića zaposlili su i dvadeset mladih inženjera, direktno s fakulteta. Trenutačno je, kaže, država većinski vlasnik ove tvornice. No, nada se, ne zadugo.

– Još od 2007. godine traje borba radnika prvo za povrat 17 milijuna dolara koje je RIZ zaradio, a koji su nezakonito ostali na računu Ministarstva financija pet godina, a do danas se borimo i za povrat dionica i realizaciju radničkog dioničarstva – kaže sindikalna povjerenica Marina Glokević. Novi poslovni uzlet RIZ Odašiljača ostvaren je nakon što je direktor Planinić, kako kaže, pokucao na vrata nacionalne televizijske kuće Južne Koreje, koja je baš trebala modernizirati staru opremu. Učinili su to s hrvatskim odašiljačima. Sada su pak pozvani da rade odašiljače za južnokorejsku vladu. Nije neobično stoga radnicima RIZ-a u svojim pogonima vidjeti ove Azijce, koji pri isporuci obavezno dođu naučiti kako odašiljači rade.

– No bez obzira na to, mi stojimo na usluzi kada treba izvesti neko kompliciranije servisiranje, a i obavezni smo svoje odašiljače servisirati dvadeset godina od isporuke. Evo, nedavno se dogodio kvar u Južnoj Koreji, koji je bio uklonjen u roku od 24 sata. Naš čovjek istog je trenutka sjeo u avion i odletio tamo – objašnjava Željko Pinturić, rukovoditelj proizvodnje odašiljača.

Putem njihovih odašiljača, kako kaže, ide i sav program britanskog BBC-a. Antenevisoke i po 200 metara postavljaju i u nesigurnim područjima pa ih je, primjerice, u Jemenu čuvala vojska s automatskim naoružanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close