Ugradili glavnu opremu u uzdanice

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2016. u 13:45
Završena ugradnja turbine i generatora buduće bioelektrane

Završetak radova i početak pokusnog rada očekuje se početkom 2017., a ishođenje uporabne dozvole i primopredaja u proljeće 2017.

Završena je ugradnja glavne opreme u prve dvije kogeneracijske bioelektrane-toplane (BE-TO) na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Na gradilištu BE-TO Sisak završena je ugradnja turbine i generatora buduće bioelektrane, dok su na gradilištu BE-TO Osijek, nakon srpanjske ugradnje turbine i generatora, u tijeku elektro i izolaterski radovi te radovi na povezivanju opreme. Isto će uskoro započeti i u Sisku. Završetak radova i početak pokusnog rada novih elektrana očekuje se početkom 2017., a ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja u proljeće sljedeće godine. Buduće bioelektrane-toplane u Sisku i Osijeku, ukupno vrijedne više od 35 milijuna eura, bit će ujedno prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. BE-TO Sisak i BE-TO Osijek gradi konzorcij izvođača, predvođen holdingom Đuro Đaković i nizozemskom tvrtkom HoSt B.V.

BE-TO Sisak, snage 3 MW električnih i 10 MW toplinskih, godišnje će proizvoditi oko 19.300 MWh električne energije i oko 63.900 MWh toplinske energije. U sklopu investicije gradi se i toplinska stanica te vrelovod do naselja Brzaj i Caprag. Vrijednost investicije je 18,95 milijuna eura. Nova elektrana na biomasu BE-TO Osijek, snage 3 MW električnih i 10 MW toplinskih, godišnje će proizvoditi 18.300 MWh električne energije te oko 65.800 MWh toplinske energije za centralizirani toplinski sustav.

Vrijednost investicije BE-TO Osijek je 16,25 milijuna eura. Obje će elektrane, ističu iz HEP-a, za rad koristiti šumsku biomasu, čiju je nabavu HEP osigurao potpisivanjem dugogodišnjih ugovora o dobavi drvne sječke. Proizvedena električna energija isporučivati će se u elektroenergetski sustav, a gradnjom novih HEP-ovih bioelektrana-toplana osigurat će se i pouzdani izvori tehnološke pare za industrijske proizvođače u Osijeku, kao i toplinske energije za centralizirane toplinske sustave Osijeka i Siska.  Izgradnja prvih BE-TO elektrana u Osijeku i Sisku dio je HEP-ove dugoročne strategije dodatnog povećanja udjela obnovljivih izvora energije u postojećem proizvodnom portfelju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close