Posjetili smo lokacije na kojima su se snimali Ratovi zvijezda!

Autor: Tomislav Hrastovčak , 31. svibanj 2013. u 14:12
Foto: Tomislav Hrastovčak

Među mnogim atraktivnim mjestima u Tunisu razgledali smo i neke od filmskih lokacija koje su poslužile za uprizorenje pustinjskog planeta Tatooinea.

Ljubiteljima Ratova zvijezda zasigurno je poznato da se dobar dio slavne filmske sage Georgea Lucasa snimao na tuniškim lokacijama. Poslovni.hr posjetio je Tunis te smo među mnogim atraktivnim mjestima razgledali i neke od filmskih lokacija i setova koji su poslužili za uprizorenje pustinjskog planeta Tatooinea, na kojem je živio Luke Skywalker, ali i njegov otac Anakin, poznatiji kao Darth Vader.

Hotel kao Lukeova kuća

Većina filmofila se bez sumnje sjeća kako je u filmu Nova nada (1977.), prvom dijelu stare trilogije Ratova zvijezda, Luke Skywalker živio u skromnoj pustinjskoj kući na Tatooineu, zajedno sa ujakom Owenom i ujnom Beru. Interijer Lukeovog doma zapravo je 'odglumio' hotel Sidi Driss, koji se nalazi u berberskom naselju Matmata na jugu Tunisa.

 

 

 

Objekt je izgrađen u stilu tradicionalnih, podzemnih berberskih kuća, a u njegovim prostorijama se može vidjeti niz memorabilija vezanih uz Ratove zvijezda, poput fotografija sa snimanja koje se odvijalo 1976. te starih novinskih isječaka.

 

 

 

Hotel je inače funkcionalan, pa u njemu možete prespavati, prezalogajiti te popiti piće u baru i razgledati zanimljive fotografije na šanku. Sidi Driss je inače poslužio i za nekoliko prizora u Napadu klonova (2002.), drugom dijelu Lucasove prequel trilogije.

 

 

 

 

Pustinjski set Fantomske prijetnje

Usred saharske pustinje, tridesetak kilometara od grada Tozeura, nalaze se vrlo dobro očuvane filmske kulise koje su oživjele grad Mos Espa u Fantomskoj prijetnji (1999.), uvodnom filmu nove trilogije Ratova zvijezda. Cijeli set također je izgrađen u stilu berberskih naselja, a na lokaciji je sasvim uobičajeno vidjeti trgovce i štandove sa suvenirima.

 

 

 

 

'Devin vrat'

Nedaleko od seta Mos Espe nalazi se brdo Ong Jemel, što u prijevodu znači 'devin vrat'. Navedena lokacija poslužila je za nekoliko pustinjskih prizora u Fantomskoj prijetnji u kojima se pojavljuje negativac Darth Maul te u Napadu klonova. Filmofilima će biti zanimljiv i podatak da se na istom mjestu snimao i Oscarom nagrađeni Engleski pacijent (1996.).

 

 

'Kanjon Star Warsa'

Za snimanje nekoliko scena Nove nade i Fantomske prijetnje poslužio je i kanjon Sidi Bouhlel, također smješten u blizini Touzera. Poznat je i kao 'kanjon Star Warsa', a lokacija je također iskorištena u Engleskom pacijentu te u Spielbergovim Otimačima izgubljenog kovčega (1981.), prvom filmu u serijalu o Indiani Jonesu.

 

 

 

Fotografije: Tomislav Hrastovčak

Komentirajte prvi

New Report

Close